Siapa dulu masuk syurga......

Pernah disebut dalam riwayat, pada zaman Rasulullah, ada seorang wanita yang bakal masuk syurga lebih dahulu daripada Siti Fatimah. Wanita itu begitu taat serta sangat memuliakan suaminya.
Dia menunggu kepulangan suaminya dengan pakaian yang bersih serta mengghairahkan; disediakan tuala, air sejuk dan sebatang rotan.
Segala perbuatannya itu menjadi tanda tanya kepada Siti Fatimah yang mengunjunginya. Lalu beliau bertanya untuk mengetahui di sebalik perlakuan wanita itu
Wanita itu pun berkata: “Aku bersiap-siap dan menyinsing kainku ialah supaya mudah jika suamiku ingin menyampaikan hajatnya. Adapun tuala ini ialah untuk mengesat peluhnya, air ini ialah untuk menghilangkan dahaganya dan rotan ini ialah untuk dia menghukum aku jika aku membuat sebarang kesalahan.”

Wanita itu bernama Siti Muthiah, dia dikatakan hadis sebagai yang mula-mula masuk ke pintu syurga adalah sebab dia memegang tali pedati kereta kuda Fatimah anak Rasulullah, jadi dia berada di hadapan. Tentulah Siti Fatimah lebih mulia, sedangkan semasa perkahwinannya dengan Saiyidina Ali RA, syurga telah dihias dengan begitu indah sekali.

 

0 comments: